marți, 7 noiembrie 2023

32 Tehnicieni și asimilați în domeniul sănătății

32 Tehnicieni și asimilați în domeniul sănătății

Tehnicienii și asimilații acestora din domeniul sănătății îndeplinesc sarcini tehnice și practice care ajută la diagnosticarea și tratamentul bolii, leziunilor și deficiențelor la oameni și animale, sprijină punerea în aplicare a asistenței medicale, a planurilor de tratament, care sunt de obicei stabilite de către specialiștii din domeniul medical, veterinar sau alți specialiști din domeniul sănătății.

321 Tehnicieni în domeniul medical și farmaceutic

Tehnicienii din domeniul medical și farmaceutic îndeplinesc sarcini tehnice care ajută la diagnosticarea și tratarea bolilor, afecțiunilor, leziunilor și deficiențelor.

3211 Tehnicieni specialiști în echipamente medicale de imagistică și tratament

Tehnicienii specialiști în echipamente medicale de imagistică și tratament asigură testarea și funcționarea echipamentelor radiografice, cu ultrasunete și a altor echipamente medicale de imagistică ce produc imagini ale structurii corpului necesare pentru diagnosticarea și tratarea leziunilor, bolilor și altor deficiențe. Aceștia pot administra tratamente cu radiații pacienților sub supravegherea unui radiolog sau a altui specialist din domeniul sănătății.
Maistru aparate electromedicale (cod COR 321101) - Fișa postului
Tehnician aparate electromedicale (cod COR 321102) - Fișa postului

3212 Tehnicieni în laboratoare medicale și de patologie

Tehnicienii în laboratoare medicale și de patologie efectuează teste clinice pe eșantioane de fluide corporale și țesuturi pentru a obține informații despre starea de sănătate a unui pacient sau despre cauza decesului.
Autopsier (cod COR 321201) - Fișa postului

3213 Tehnicieni și asistenți de farmacie

Tehnicienii și asistenții de farmacie efectuează diferite sarcini asociate cu eliberarea de produse medicamentoase sub îndrumarea unui farmacist sau a altui specialist în domeniul sănătății.
Asistent farmacist (cod COR 321301) - Fișa postului
Laborant farmacie (cod COR 321302) - Fișa postului
Asistent medical de farmacie (cod COR 321303) - Fișa postului

3214 Tehnicieni de protetică medicală și dentară

Tehnicienii de protetică medicală și dentară proiectează, realizează, întrețin și repară dispozitivele și aparatele medicale și dentare, urmând prescripțiile sau instrucțiunile stabilite de către un specialist în sănătate. Aceștia pot repara o gamă largă de instrumente suport pentru a corecta problemele fizice medicale sau stomatologice, cum ar fi suporturi pentru gât, atele ortopedice, membre artificiale, dispozitive auditive, arcade, proteze dentare, coroane și punți dentare.
Tehnician protezist - ortezist (cod COR 321401) - Fișa postului
Tehnician acustician - audioprotezist (cod COR 321402) - Fișa postului
Tehnician evaluare, recomandare, furnizare şi adaptare fotolii rulante (cod COR 321403) - Fișa postului

322 Surori medicale, inclusiv puericultoare și asimilați

Surorile medicale, inclusiv surorile puericultoare și asimilații acestora, acordă asistență medicală de bază și îngrijire personală pentru persoanele care sunt bolnave fizic sau mental, cu handicap sau infirme, precum și altor persoane care au nevoie de îngrijire din cauza riscurilor potențiale pentru sănătate, inclusiv înainte, în timpul și după nașterea copilului. Acestea lucrează, în general, sub supraveghere, și ajută la punerea în aplicare a planurilor de îngrijire a sănătății și de tratament stabilite de către specialiști în medicină, în asistență medicală, obstetrică și alți specialiști din domeniul sănătății.

3221 Surori medicale

Surorile medicale acordă asistență medicală de bază și îngrijire personală pentru persoanele care au nevoie de astfel de îngrijire din cauza efectelor îmbătrânirii, bolilor, vătămării corporale sau altor insuficiențe fizice sau mentale. Acestea lucrează, în general, sub supraveghere, și ajută la punerea în aplicare a planurilor de îngrijire a sănătății și de tratament stabilite de către specialiști în medicină, de îngrijire medicală și alți specialiști din domeniul sănătății.
Laborant în ocrotirea sănătăţii (cod COR 322101) - Fișa postului
Soră medicală (cod COR 322102) - Fișa postului

3222 Surori puericultoare

Surorile puericultoare oferă servicii de bază de îngrijire a sănătății și consiliere înainte, în timpul sarcinii și după nașterea copilului. Acestea pun în aplicare planurile de îngrijire a sănătății, de tratament și de observare stabilite de către specialiști în medicină, în obstetrică și alți specialiști din domeniul sănătății.
Asistentă puericultoare (cod COR 322201) - Fișa postului

323 Practicieni asociați în domeniul medicinii complementare/alternative

Practicienii asociați în domeniul medicinii complementare/alternative previn, îngrijesc și tratează bolile fizice și mentale ale oamenilor, tulburările și leziunile folosind terapii pe bază de plante și alte terapii bazate pe teorii, credințe și experiențe originare din culturi specifice.

3230 Practicieni asociați în domeniul medicinii complementare/ alternative

Practicienii asociați în domeniul medicinii complementare/alternative previn, îngrijesc și tratează bolile fizice și mentale ale oamenilor, tulburările și leziunile folosind terapii pe bază de plante și alte terapii bazate pe teorii, credințe și experiențe originare din culturi specifice.

324 Tehnicieni și asistenți veterinari

Tehnicienii și asistenții veterinari îndeplinesc sarcini veterinare de consultanță, diagnostic, prevenție și curative, mai reduse în ceea ce privește competența și complexitatea decât cele efectuate de către medicii veterinari. Aceștia au grijă de animalele aflate sub tratament și în ședere temporară în clinicile veterinare și asistă veterinarii la efectuarea de intervenții și operații.

3240 Tehnicieni și asistenți veterinari

Tehnicienii și asistenții veterinari îndeplinesc sarcini veterinare de consultanță, diagnostic, prevenție și curative, mai reduse în ceea ce privește competența și complexitatea decât cele efectuate de către medicii veterinari. Aceștia au grijă de animalele aflate sub tratament și în ședere temporară în clinicile veterinare, pe baza procedurilor obișnuite, și asistă medicii veterinari la efectuarea de intervenții și operații.
Agent veterinar (cod COR 324001) - Fișa postului
Asistent veterinar (cod COR 324002) - Fișa postului
Autopsier la ecarisaj (cod COR 324003) - Fișa postului
Tehnician veterinar (cod COR 324004) - Fișa postului

325 Alți specialiști în domeniul sănătății, asimilați

Alți specialiști din domeniul sănătății și asimilații îndeplinesc sarcini cu caracter tehnic și furnizează servicii de asistență în stomatologie, administrarea înregistrărilor medicale, sănătatea comunității, corectarea acuității vizuale reduse, fizioterapie, sănătatea mediului înconjurător, tratamente medicale de urgență și alte activități care sprijină și promovează sănătatea umană.

3251 Asistenți și terapeuți în stomatologie

Asistenții și terapeuții din stomatologie furnizează servicii de îngrijire stomatologice de bază pentru prevenirea și tratarea bolilor și afecțiunilor dinților și cavității bucale, conform planurilor și procedurilor de îngrijire stabilite de către medicii stomatologi sau alți specialiști din domeniul sănătății orale.
Tehnician dentar (cod COR 325101) - Fișa postului
Asistent de profilaxie stomatologică (cod COR 325102) - Fișa postului
Asistent de medicină dentară (cod COR 325103) - Fișa postului

3252 Tehnicieni fișe medicale și informații privind starea de sănătate

Tehnicienii fișe medicale și informații privind starea de sănătate dezvoltă, mențin și implementează sistemele de procesare, păstrare și recuperare a fișelor medicale cu facilitățile medicale și alte servicii de îngrijire a sănătății care satisfac din punct de vedere legal, etic și administrativ cerințele privind păstrarea înregistrărilor serviciilor de sănătate oferite.
325201 administrator programe naționale boli transmisibile
325202 agent rețea boli transmisibile
325203 asistent coordonator programe naționale curative și boli netransmisibile

3253 Lucrători în domeniul sănătății publice

Lucrătorii în domeniul sănătății publice oferă educație privind sănătatea, sesizarea, monitorizarea și gestionarea cazurilor, asistență medicală preventivă de bază și vizite la domiciliu pentru comunități specifice. Aceștia oferă asistență și sprijin persoanelor și familiilor în vederea asigurării accesului la sistemul serviciilor sociale și de sănătate.
Asistent medical comunitar (cod COR 325301) - Fișa postului

3254 Tehnicieni în optică medicală

Tehnicienii în optica medicală proiectează, montează și distribuie lentile optice pe baza rețetei eliberate de un oftalmolog pentru corectarea acuității vizuale reduse. Aceștia oferă servicii de întreținere a ochelarilor de corecție, a lentilelor de contact, ajutor pentru vedere scăzută și pentru alte dispozitive optice.
Optician medical (cod COR 325401) - Fișa postului
Optometrist (studii medii) (cod COR 325402) - Fișa postului

3255 Tehnicieni și asistenți în fizioterapie

Tehnicienii și asistenții în fizioterapie oferă tratamente fizice terapeutice pentru pacienți în situațiile în care deplasarea funcțională este amenințată de leziuni, boală sau alte deficiențe. Terapiile sunt furnizate, de obicei, conform planurilor de reabilitare stabilite de către fizioterapeuți sau alți specialiști din domeniul sănătății.
Maseur (cod COR 325501) - Fișa postului
Asistent medical fizioterapie (cod COR 325502) - Fișa postului
Ergoterapeut (cod COR 325503) - Fișa postului
Reflexoterapeut (cod COR 325504) - Fișa postului

3256 Personal auxiliar de îngrijire de sănătate

Personalul auxiliar de îngrijire de sănătate îndeplinește sarcini clinice și administrative de bază pentru a sprijini îngrijirea pacienților, sub supravegherea directă a unui medic specialist sau a altui specialist din domeniul sănătății.
Oficiant medical (cod COR 325601) - Fișa postului
Tehnician sanitar (cod COR 325602) - Fișa postului
Asistent medical consiliere HIV, SIDA (cod COR 325603) - Fișa postului

3257 Inspectori în domeniul protecției mediului și sănătății ocupaționale, asimilați

Inspectorii din domeniul protecției mediului și sănătății ocupaționale și asimilați verifică punerea în aplicare a normelor și reglementărilor referitoare la factorii de mediu care pot afecta sănătatea umană, siguranța la locul de muncă, precum și siguranța proceselor de producție a bunurilor și serviciilor. Aceștia pot implementa și evalua programe ce restabilesc sau îmbunătățesc condițiile sanitare și de siguranță, sub supravegherea unui specialist din domeniul sănătății.
Expert, specialist standardizare (cod COR 325704) - Fișa postului
Monitor mediul înconjurător (cod COR 325705) - Fișa postului
Inspector pentru conformare ecologică (cod COR 325706) - Fișa postului
Asistent standardizare (cod COR 325707) - Fișa postului
Manager al sistemului de management al riscului (cod COR 325708) - Fișa postului
Manager al sistemului de management securitate şi sănătate în muncă (cod COR 325709) - Fișa postului
Responsabil de mediu (cod COR 325710) - Fișa postului
Auditor de sistem de management pentru sănătate şi securitate ocupaţională (cod COR 325711) - Fișa postului
Inspector protecţia mediului (cod COR 325712) - Fișa postului
Specialist în managementul deşeurilor (cod COR 213310) - Fișa postului
Auditor în domeniul siguranţei alimentare (cod COR 226311) - Fișa postului
Manager în domeniul siguranţei alimentare (cod COR 226312) - Fișa postului
Inspector sanitar (cod COR 325719) - Fișa postului
Inspector protecţie socială (cod COR 325720) - Fișa postului
Tehnician în securitate şi sănătate în muncă (cod COR 325721) - Fișa postului
Tehnician condiţii de muncă şi securitate (cod COR 325722) - Fișa postului
Inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (cod COR 325723) - Fișa postului
Coordonator în materie de securitate şi sănătate în muncă (studii medii) (cod COR 325724) - Fișa postului
Coordonator în materie de securitate şi sănătate în muncă pentru logistică (studii medii) (cod COR 325726) - Fișa postului
Specialist securitate şi sănătate în muncă în domeniul servicii de întreţinere şi reparaţii autovehicule (studii medii) (cod COR 325727) - Fișa postului
Manager dezvoltare durabilă pentru mobilă sau componente (cod COR 325728) - Fișa postului

3258 Lucrători pe ambulanță

Lucrătorii pe ambulanță asigură asistență medicală de urgență pentru pacienții care sunt răniți, bolnavi, infirmi sau prezintă alte daune fizice sau mentale înaintea și în timpul transportului la unitățile medicale.
Brancardier (cod COR 325801) - Fișa postului
Ambulanţier (cod COR 325802) - Fișa postului

3259 Alți specialiști în domeniul sănătății, asimilați, neclasificați în grupele de bază anterioare

Această grupă de bază cuprinde specialiștii din domeniul sănătății și asimilați, neclasificați în altă parte în subgrupa majoră 32 – Tehnicieni și asimilați în domeniul sănătății.
Asistent medical generalist (cod COR 325901) - Fișa postului
Asistent medical nutriție dietetică (cod COR 325902) - Fișa postului
Paramedic (cod COR 325903) - Fișa postului
Asistent medical laborator (cod COR 325904) - Fișa postului
Asistent medical de pediatrie (cod COR 325905) - Fișa postului
Asistent medical obstetrică-ginecologie (cod COR 325906) - Fișa postului
Asistent medical igienă și sănătate publică (cod COR 325907) - Fișa postului
Asistent medic-social (cod COR 325908) - Fișa postului
Asistent medical balneofizioterapie, balneofiziokinetoterapie și recuperare (cod COR 325909) - Fișa postului
Asistent medical radiologie (cod COR 325910) - Fișa postului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

14 Conducători de unități din industria hotelieră, comerț și alte servicii

14 Conducători de unități din industria hotelieră, comerț și alte servicii Conducătorii de unități din industria hotelieră, comerțul cu amăn...