marți, 7 noiembrie 2023

52 Lucrători în domeniul vânzărilor

52 Lucrători în domeniul vânzărilor

Lucrătorii din domeniul vânzărilor se ocupă cu vânzarea și prezentarea bunurilor în magazine cu amănuntul sau cu ridicata, la tarabe și în piețe, la domiciliul clienților, prin telefon sau centrele de comandă. Aceștia înregistrează și acceptă plată pentru bunurile și serviciile achiziționate și pot conduce mici magazine de vânzare cu amănuntul.

521 Vânzători stradali și în piețe

Vânzătorii stradali și în piețe vând mărfuri la tarabe în piețe sau în stradă, pregătesc și vând alimente calde sau reci și băuturi pentru consumul imediat pe străzi și în locuri publice.

5211 Vânzători la standuri și în piețe

Vânzătorii la standuri și în piețe vând diverse produse la standuri în piețe acoperite sau în aer liber ori la tarabe în stradă sau în alte spații deschise.

5212 Vânzători stradali de produse alimentare

Vânzătorii stradali de produse alimentare pregătesc și vând sau vând produse alimentare deja preparate, calde ori reci, și băuturi pentru consumul imediat pe stradă și în locuri publice cum ar fi gări, cinematografe sau teatre.
Vânzător ambulant de produse alimentare (cod COR 521201) - Fișa postului

522 Vânzători în magazine

Vânzătorii în magazine vând o gamă largă de bunuri și servicii direct către public sau în numele unităților de vânzare cu amănuntul și cu ridicata. Aceștia explică funcțiile și calitățile acestor bunuri și servicii și pot conduce mici magazine sau pot supraveghea activitatea asistenților de vânzare și a casierilor.

5221 Vânzători în magazine

Vânzătorii în magazine conduc magazine mici de vânzare cu amănuntul, fie în mod independent, fie cu sprijinul unui număr mic de angajați.
AICI 5221

5222 Supraveghetori în magazine

Supraveghetorii în magazine se ocupă cu supravegherea și coordonarea activității asistenților de vânzări, casierilor și a altor lucrători în magazinele de vânzare cu amănuntul și cu ridicata, cum ar fi supermarketuri și magazine universale.
Vânzător (cod COR 522101) - Fișa postului
Anticar (cod COR 522201) - Fișa postului

5223 Asistenți vânzări în magazine

Asistenții de vânzări în magazine vând o gamă de bunuri și servicii direct către public sau în numele unităților de vânzare cu amănuntul și cu ridicata și explică funcțiile și calitățile acestor bunuri și servicii.
Librar (cod COR 522301) - Fișa postului
Lucrător controlor final (cod COR 522302) - Fișa postului
Lucrător comercial (cod COR 522303) - Fișa postului
Lucrător comercial în stație PECO (cod COR 522303) - Fișa postului
Lucrător produse naturiste (cod COR 522304) - Fișa postului
Vânzător de produse naturiste (cod COR 522305) - Fișa postului

523 Casieri și vânzători de bilete

Casierii și vânzătorii de bilete utilizează casele de marcat, scanerele optice de prețuri, calculatoarele sau alte echipamente pentru a înregistra și accepta plata pentru achiziționarea de bunuri, servicii și biletele de intrare în locații cum ar fi: magazine, restaurante și case de bilete.

5230 Casieri și vânzători de bilete

Casierii și vânzătorii de bilete utilizează casele de marcat, scanerele optice de prețuri, calculatoarele sau alte echipamente pentru a înregistra și accepta plata pentru achiziționarea de bunuri, servicii și biletele de intrare în locații cum ar fi: magazine, restaurante și case de bilete.
Taxator (cod COR 523001) - Fișa postului
Vânzător de bilete (cod COR 523002) - Fișa postului
Casier (cod COR 523003) - Fișa postului
Casier metrou (cod COR 523004) - Fișa postului

524 Alți lucrători în domeniul vânzărilor

Alți lucrători din domeniul vânzărilor se ocupă cu prezentarea demonstrativă și vânzarea de bunuri, produse alimentare și servicii, de obicei publicului larg, în alt context decât vânzarea în piețe, pe stradă sau în magazine. Această grupă de bază include vânzătorii neclasificați în grupele minore 521 – Vânzători stradali și în piețe, 522 – Vânzători în magazine și 523 – Casieri și vânzători de bilete.

5241 Manechine și asimilați

Manechinele și alte modele îmbracă și prezintă articole vestimentare și accesorii, pozează pentru fotografii, film și înregistrare video, publicitate sau pentru creații artistice.
Manechin (cod COR 524101) - Fișa postului
Model - atelier artistic şi publicitate (cod COR 524102) - Fișa postului
Prezentator modă (cod COR 524103) - Fișa postului

5242 Prezentatori produse

Prezentatorii de produse recomandă prin demonstrații produse (mărfurile) în spații comerciale, expoziții și locuințe private.

5243 Vânzători la domiciliu

Vânzătorii la domiciliul clientului vând bunuri și servicii și propun tranzacții pentru o unitate (firmă), prin abordarea sau vizitarea potențialilor clienți, de obicei rezidenți în locuințe private, mergând la domiciliul acestora.
Vânzător la domiciliul clientului pe bază de comandă (cod COR 524301) - Fișa postului

5244 Vânzători în case de comenzi

Vânzătorii în case de comenzi contactează clienții existenți și pe cei potențiali, utilizând telefonul sau alte mijloace de comunicații electronice, pentru a promova bunuri și servicii, obținerea de vânzări și stabilirea de vizite de vânzări. Aceștia pot contacta un client dintr-un centru de comandă prin telefon sau din spații necentralizate.

5245 Lucrători în benzinării

Lucrătorii în benzinării vând combustibil, lubrifianți și alte produse pentru automobile și furnizează servicii cum ar fi alimentarea, curățarea, lubrifierea și efectuarea de reparații minore la autovehicule.

5246 Lucrători în unități de alimentație publică

Lucrătorii în unități de alimentație publică servesc clienții la ghișeele alimentare, definitivează prepararea produselor alimentare simple în restaurante, cafenele, hoteluri, puncte de fast-food, bufete, spitale și alte locații.
Bufetier (cod COR 524601) - Fișa postului

5249 Lucrători în domeniul vânzărilor neclasificați în grupele de bază anterioare

Această grupă de bază cuprinde lucrătorii în vânzări care nu sunt clasificați în altă parte în subgrupa majoră 52 – Lucrători în domeniul vânzărilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

14 Conducători de unități din industria hotelieră, comerț și alte servicii

14 Conducători de unități din industria hotelieră, comerț și alte servicii Conducătorii de unități din industria hotelieră, comerțul cu amăn...